VAŠE PŘÍŠTÍ SPRÁVNÁ MATRACE

7 Tipů na spaní pro milovníky kofeinu

Kofein, oblíbený stimulant, je pro mnohé z nás denním společníkem, který nám pomáhá překonávat únavu a zůstat soustředění. Od ranní kávy až po osvěžující energetické nápoje večer – pro milovníky kofeinu je tento povzbuzující prvek nedílnou součástí jejich každodenní rutiny. Nicméně, když se blíží večer a chystáme se odpočívat, právě kofein může být zdrojem problémů při usínání. Pokud patříte mezi ty, kteří mají problémy se spánkem kvůli svému kofeinovému zvyku, nezoufejte! V tomto článku vám představíme sedm užitečných tipů na spaní, které vám pomohou vyvážit lásku kofeinu se zdravým a kvalitním nočním odpočinkem. Pojďme společně objevit, jak dosáhnout rovnováhy mezi potěšením z kofeinu a důležitým spánkovým režimem pro vaše zdraví a pohodu.

Omezte příjem

Odborníci na zdraví doporučují omezit spotřebu kofeinu denně, přibližně 3-4 (250 ml) šálky kávy nebo její ekvivalent v nealkoholických nápojích. Je také důležité snižovat intenzitu příjmu kofeinu, jak se blíží doba nočního spánku. Omezení příjmu nemusí nutně znamenat úplné omezení. Snažte se o rozumný přístup k příjmu kofeinu tím, že v druhé polovině dne přejdete na alternativy, jako je horké kakao nebo zmrzlina.

 

Zdřímněte si

Dalším způsobem, jak chytře přistupovat k příjmu kofeinu, je dát si ihned po vypití šálku kávy krátkého energetického šlofíka. Existuje způsob, jak si dát dokonalého "kávového šlofíka", ale může to chtít trochu cviku, abyste to zvládli.

 

Zůstaňte hydratovaní

Pití vody pomáhá zmírnit špatné vedlejší účinky, protože i jediná dávka kofeinu se zvyšuje, když je tělo ve stavu dehydratace. To by mohlo vysvětlovat pocit "napjatosti", který máte po velké porci kávy. Pití vody také zajišťuje, že se kofein rozptyluje rovnoměrnou rychlostí, což může usnadnit usínání.

 

Pijte kávu dříve

Poté, co si poprvé loknete kávy, kofein se zhruba po 45 minutách rozptýlí do těla. V průměru trvá asi 4-6 hodin, než zcela vymizí. S ohledem na tuto skutečnost si můžete stanovit přijatelný rozvrh příjmu kofeinu, který bude nejlépe vyhovovat vašemu životnímu stylu. Dobrým pravidlem je nedopřávat si po 14. hodině žádné tvrdé zdroje kofeinu a s přibývajícími hodinami před spaním se zaměřit na jemnější zdroje, jako je například čaj.

 

Užívání doplňků stravy

Je známo, že některé doplňky stravy kompenzují nebo přinejmenším zmírňují dopad konzumace kofeinu. Denní dávka L-theaninu a vitaminu C je v kombinaci s cvičením a vyváženou stravou velmi účinná. Kromě vitaminů existují různé druhy potravin, které můžete zařadit do svého jídelníčku pro lepší spánek.

 

Cvičení a pohyb těla

Udržování aktivního životního stylu zajistí, že příval energie a soustředění navíc z kofeinu nepřijde nazmar. Pravidelným cvičením vaše tělo rychleji metabolizuje a odstraňuje kofein z vašeho organismu.

 

Vyzkoušejte kávu bez kofeinu

I když neexistuje káva zcela bez kofeinu, pro ty, kteří kávu opravdu potřebují, může být prospěšné dát si v pozdějších částech dne kávu bez kofeinu. Množství kofeinu v bezkofeinové kávě je výrazně sníženo a je téměř na úrovni čajových lístků. Navíc může být káva bez kofeinu zásadním krokem správným směrem pro ty, kteří jsou na kofeinu závislí.

 

V závěru je důležité si uvědomit, že kofein je skvělým stimulantem, který nám může pomoci zvýšit pozornost a výkon v průběhu dne. Avšak, jak jsme si uvědomili, nadměrná konzumace kofeinu a jeho konzumace v pozdějších hodinách může způsobit problémy s usínáním a narušit náš spánkový cyklus.

Pokud jste milovníkem kofeinu, nemusíte se ho vzdávat úplně, abyste si užili kvalitní spánek. Použitím našich sedmi tipů na spaní můžete najít rovnováhu mezi potěšením z kofeinu a dobrou noční regenerací.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz